TRIPOLI - De Libische dictator Muammar Kaddafi en zijn zoon Saif al-Islam zijn niet onder de indruk van de arrestatiebevelen die maandag door het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen hen zijn uitgevaardigd.

De Libische minister van Justitie liet dat maandagavond weten.

''Libië accepteert geen beslissingen van het Strafhof, dat een hulpstuk is van de westerse wereld om leiders van de derde wereld te vervolgen'', stelde minister Mohammed al-Qamoodi verder tijdens een persconferentie in de Libische hoofdstad Tripoli.

''De Gids van de Revolutie en zijn zoon hebben geen officiële positie in de Libische regering en kunnen daarom niet in verband worden gebracht met de aanklachten van het Strafhof tegen hen'', aldus de minister. ''Het besluit is een dekmantel voor de NAVO, die nog steeds probeert Kaddafi te vermoorden.''

Oprichtingsverdrag

De minister zei verder dat Libië het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Strafhof, niet heeft getekend en daarom de jurisdictie van het hof niet erkent. Volgens het hof is het geen probleem dat Libië het statuut niet heeft getekend, omdat de VN-Veiligheidsraad opdracht heeft gegeven tot het onderzoek. Aan dat besluit ontleent het hof de jurisdictie.

De rechters van het Strafhof vaardigden maandag ook een arrestatiebevel uit tegen Abdullah al-Senussi, het hoofd van de machtige militaire inlichtingendienst in Libië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special