PADERBORN - De autoriteiten in het Duitse district Paderborn hebben na een reeks EHEC-besmettingen besloten een basisschool te sluiten.

De school houdt de deuren een week lang dicht.

Halverwege juni werden drie jongens in de leeftijd tussen 8 en 11 jaar oud ziek door de EHEC-bacterie. Zij hadden last van de gevaarlijke stam 0104, waar eerder ook al veel mensen door ziek zijn geworden. Ook drie medewerksters van de kantine in de school en een werknemer van een cateraar zijn besmet.

De voorzorgsmaatregel is onder meer genomen om bezorgde ouders tegemoet te komen, aldus een woordvoerder van het district.

Overleg

Over de sluiting is overleg geweest met de autoriteiten van de deelstaat en met het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het Nederlandse RIVM. Met de drie zieke jongens gaat het inmiddels beter.

De EHEC-bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Kiemgroenten van een Duitse bioboerderij bleken na weken onderzoek de bron van de besmettingen.

Door de bacterie zijn inmiddels 47 mensen omgekomen. Alle slachtoffers waren Duitsers, op een na: een Zweedse overleed na een bezoek aan Duitsland. Duizenden mensen in zeker 16 landen werden ziek.

Lees alles over de problemen die de EHEC-bacterie veroorzaakt op onze special