MILAAN - Het Openbaar Ministerie in Milaan heeft maandag een onderzoeksrechter gevraagd nog eens drie personen in staat van beschuldiging te stellen inzake 'Rubygate', het seksschandaal rond Silvio Berlusconi.

De premier zelf is eerder al aangeklaagd.

Volgens het OM heeft het drietal zich eveneens schuldig gemaakt aan het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.

De drie verdachten hebben in Arcore vlak bij Milaan, waar Berlusconi een villa heeft, een ''bordeel voor de premier'' georganiseerd.

Bereidwilligheid

Impresario Lele Mora ging voor de seksfeestjes op zoek naar meisjes; Emilio Fede, hoofdredacteur en presentator van een van de belangrijkste tv-journaals van de Berlusconi-zenders, moest de meisjes 'beoordelen' op schoonheid en bereidwilligheid tot seks.

Ten slotte organiseerde Berlusconi's voormalige mondhygiëniste en huidige regioparlementariër Nicole Minetti de huisvesting van de meisjes en vervoer naar de feestjes.

Gestructureerd systeem

Het OM repte over een ''gestructureerd systeem om tot prostitutie bereide meisjes te leveren'', waarbij sprake was van het ''tot handelswaar degraderen van het lichaam van de vrouw'' en ''vernedering van de vrouwelijke waardigheid''.

De zaak is verdaagd tot 11 juli. Dan komen de advocaten aan het woord van twee meisjes die maandag als civiele partij zijn toegelaten. Zij kwamen in het nieuws omdat zij aanwezig waren bij een Berlusconi-feestje waar vrouwen aan orale seks deden met de penis van een soort tuinkabouter.

Geen seks

De meisjes, die zelf tijdens het bunga-bungafeest geen seks hadden, kwamen in de media over als escortmeisjes, terwijl zij dat niet zijn. Chiara Danese en Ambra Battilani eisen daarom een schadevergoeding van Berlusconi voor de reputatieschade, aldus Italiaanse media.