TOKIO - De Japanse premier Naoto Kan heeft maandag twee nieuwe ministers benoemd die de nucleaire crisis moeten gaan bestrijden en de wederopbouw na de tsunami van maart ter hand moeten nemen.

Ryu Matsumoto wordt minister van wederopbouw en Goshi Hosono wordt als minister verantwoordelijk voor het bestrijden van de crisis bij de door de aardbeving en tsunami ernstig beschadigde kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Twee andere politici zijn door Kan tot speciale adviseurs benoemd.

Kan staat onder druk om af te treden, omdat hij na de ramp van 11 maart blijk zou hebben gegeven van gebrek aan leiderschap. Hij heeft gezegd dat hij eventueel bereid is op te stappen, maar dat hij eerst een stevige basis wil leggen voor het herstel van zijn land.

De exploitant van de kerncentrale van Fukushima, Tepco, maakte maandagmiddag bekend dat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie van de centrale toch weer is stilgelegd vanwege lekkage in een slang. Een uur eerder was nog gemeld dat de installatie inmiddels goed functioneerde.

De installatie, die radioactief water moet zuiveren, werd eerder deze maand reeds enkele uren na in gebruik te zijn genomen stilgelegd, uit angst dat ze zou overlopen. Door technische mankementen liep de installatie toen snel vol, maar volgens Tepco is dat probleem verholpen.

Alles over de situatie in Japan in ons dossier