JERUZALEM - De boten van de hulpvloot naar de Gazastrook zouden hun goederen kunnen lossen in de Egyptische havenstad El-Arish. De spullen zouden dan na controle via land naar Gaza worden gebracht.

Dat zouden Israël en Egypte zijn overeengekomen, meldden Israëlische media maandag.

Circa 350 activisten uit 22 landen willen deze week met ongeveer tien boten uit onder meer Frankrijk, Ierland, Italië, Canada en de VS naar de Gazastrook varen.

De opvarenden protesteren tegen de Israëlische blokkade van de kuststrook, die wordt bestuurd door de Hamasbeweging.

Enkele Nederlandse organisaties doen mee aan de vloot, ondanks de oproep van de Nederlandse regering om niet deel te nemen.

Freedom Flotilla

Ongeveer een jaar geleden werd een hulpkonvooi door het Israëlische leger aangevallen. Daardoor kwamen negen Turken om en raakten tientallen activisten zwaargewond. Turkije doet dit jaar niet mee met de zogenoemde Freedom Flotilla II.

De Israëlische marine heeft laten weten de vloot wederom te zullen stoppen als de schepen na een waarschuwing geen rechtsomkeert maken, nog voordat ze de wateren van Gaza bereiken.

Bestraffing

Israël zegt te willen voorkomen dat de radicaalislamitische Hamas wapens in handen krijgt, maar volgens de activisten is de blokkade een vorm van collectieve bestraffing van de Palestijnse burgers.