CASABLANCA - Duizenden mensen zijn zondag in een aantal Marokkaanse steden de straat opgegaan om hun goedkeuring of afkeuring te uiten over de hervormingsplannen van koning Mohammed VI.

In Casablanca, de grootste stad van Marokko, liepen circa 7000 tegenstanders van de voorgestelde hervormingen, door een arbeiderswijk.

Volgens een van de actievoerders raakten twee leden van de groep gewond doordat ze werden bekogeld met stenen. Die zouden zijn gegooid door rivaliserende betogers die de hervormingsplannen van de koning wel steunen.

In de hoofdstad Rabat gingen circa 2000 mensen de straat op om te betogen tegen de plannen van de koning. Tientallen leden van de oproerpolitie scheidden de betogers van demonstranten die steun aan de koning betuigden.

Ruim een week geleden kondigde de koning een nieuwe grondwet aan waarin is geregeld dat de monarch een deel van zijn macht afstaat aan een democratisch aangewezen premier. Veel Marokkanen vinden dat de hervormingen niet ver genoeg gaan, omdat de koning zeggenschap houdt over veiligheid, leger en godsdienst.

Referendum

Op 1 juli wordt het hervormingsplan in een referendum aan de Marokkanen voorgelegd. De Marokkaanse beweging 20 Februari, die zich inzet voor politieke hervormingen in het Noord-Afrikaanse land, heeft de bevolking opgeroepen de volksraadpleging te boycotten.