ABIDJAN - Een reeks prominenten van het in april gevallen bewind van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, wordt ervan beschuldigd ''de staat te hebben geschaad, gewapende bendes te hebben opgericht en economische delicten te hebben gepleegd''.

Dit heeft aanklager Simpice Koffi zondag bekendgemaakt.

De 15 beklaagden zijn gearresteerd. Onder hen zijn ex-premier Gilbert Ake N'Gbo, ex-minister van Buitenlandse Zaken Alcide Djedje en de voormalige directeur van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten, Philippe Henri Dacoury.

De nieuwe regering van president Alassane Ouattara kwam aan de macht na een bloedige strijd met voorganger Gbago die weigerde op te stappen.

Gbagbo werd in 2000 president van het West-Afrikaanse land dat werd verscheurd door tegenstellingen tussen het islamitische noorden en het dominerende, overwegend christelijke zuiden. Ouattara was jarenlang oppositieleider uit het noorden.

Het land verkeerde feitelijk in staat van burgeroorlog sinds 2002. In 2010 waren er presidentsverkiezingen waarvan de uitslagen door Gbagbo en Ouattara worden betwist. Ouattara won de steun van buitenlandse mogendheden en veroverde in april de feitelijke hoofdstad Abidjan.

Misdaden

De hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) wil misdaden onderzoeken die rond de recente machtsovername in Ivoorkust zijn gepleegd. Hij stelde dat donderdag voor.