PRETORIA - De Libische leider Muammar Kaddafi neemt geen deel aan onderhandelingen om een einde te maken aan de crisis in het Noord-Afrikaanse land.

Dat hebben Afrikaanse leiders van de Afrikaanse Unie zondag gezegd.

Het bericht is nog niet bevestigd door het Libische regime, maar als het klopt zou het besluit van Kaddafi wel eens een hele grote concessie kunnen blijken te zijn.

De opstandelingen in Libië hebben tot dusverre geweigerd deel te nemen aan onderhandelingen over een wapenstilstand. Zij eisen dat Kaddafi eerst het veld moet hebben geruimd.

Slag

Libische opstandelingen in het gebergte in het westen van het land rukken op richting Tripoli. Zondag leverden zij slag met eenheden van kolonel Muammar Kaddafi in een stadje dertig kilometer ten zuiden van Zawiya en tachtig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad.

De gevechten zondag vonden plaats aan de rand van het stadje Bair al-Ghanam. In maart wisten de opstandelingen Zawiya al eens in te nemen, maar zij werden niet veel later al weer verdreven door het regeringsleger. Zawiya is een belangrijk strategisch doelwit, vanwaaruit Tripoli niet ver meer is.

Niet aftreden

Ondertussen herhaalde het regime nog maar eens dat Kaddafi niet van plan is de macht op te geven en het land te verlaten. "Kaddafi is hier, hij blijft", zei regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim. "Hij leidt het land. Hij zal niet vertrekken. Hij zal niet aftreden."

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier