WASHINGTON/KABUL - De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gezegd niet meer om extra Amerikaanse troepen te vragen.

Dat zou moeten gebeuren als de veiligheidssituatie in het land verslechteren met de terugtrekking van buitenlandse troepen in de komende jaren.

In een vraaggesprek zondag met de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Karzai uit te sluiten straks opnieuw om troepen aan te kloppen bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

''Het is de verantwoordelijkheid van het Afghaanse volk om het land te beschermen en veiligheid voor de burgers te bieden'', aldus Karzai.

Pakistan

Pakistan heeft in een periode van drie weken 470 raketten afgevuurd op doelen in twee provincies in het oosten van Afghanistan, zegt Karzai. Bij de beschietingen zouden zeker 36 mensen, onder wie burgers, om het leven zijn gekomen.

De raketten werden afgevuurd op gebieden die door NAVO-troepen zijn verlaten. Nadat burgers voor de beschietingen op de vlucht waren geslagen werden de gebieden door strijders van de Pakistaanse Taliban bezet, zeiden Afghaanse veiligheidstroepen.

Grenswachten zouden samen met NAVO-troepen het vuur hebben beantwoord door raketten op Pakistan af te schieten. Het bondgenootschap en het Pakistaanse leger ontkennen echter op de hoogte te zijn van de beschietingen.