BRUSSEL - De vrijlating van de Chinese dissident Hu Jia is goed nieuws, maar het is belangrijk om in de gaten te houden hoe China hem behandelt.

Dat heeft een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton zondag gezegd. ''We hopen dat Hu alle rechten heeft'', aldus de zegsman.

Hu verliet zondagochtend de gevangenis, nadat hij een celstraf van 3,5 jaar had uitgezeten. Hij was daartoe veroordeeld wegens ''het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht’’.

Hu zet zich in voor hiv- en aidspatiënten, het milieu en politieke gevangenen. Het Europees Parlement kende hem in 2008 de Sacharovprijs toe.

De vrijlating komt tijdens een rondreis van de Chinese premier Wen Jiabao door Europa. Eerder deze week kwamen ook de kritische kunstenaar Ai Weiwei en vier van zijn medewerkers op vrije voeten. Ai mag Peking echter niet verlaten zonder toestemming van de autoriteiten. Hij zou bovendien geen interviews mogen geven.

Duitsland

Evenals Ashton benadrukt ook Duitsland de rechten van dissidenten in China. De Bondsregering heeft binnenkort een gezamenlijke zitting met de Chinese collega’s, en daarbij komen de mensenrechten zeker aan bod, aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

''Ondanks de opluchting dat Ai Weiwei terug is bij zijn familie blijft het zo dat zijn vrijheid is onderworpen aan beklemmende beperkingen’’, zei Westerwelle tegen de krant Welt am Sonntag.

China heeft de oppositie het afgelopen jaar de duimschroeven aangedraaid, mede vanwege de opstanden in de Arabische wereld. Peking is ook niet te spreken over het feit dat gevangen dissident Liu Xiaobo vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Het Westen heeft de hardere Chinese koers veroordeeld.