PEKING - De vooraanstaande Chinese dissident Hu Jia is zondagochtend in China vrijgelaten. Hij is weer bij zijn familie, berichtte zijn echtgenote Zeng Jingyan.

Hu Jia heeft een gevangenisstraf van 3,5 jaar uitgezeten wegens ''het aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht''.

Zeng, zelf ook een prominente tegenstander van de machthebbers in de hoofdstad Peking, zei dat ze het niet aandurfde Hu Jia met de pers in contact te brengen.

''Op dit moment wil ik dat het rustig blijft'', aldus Zeng. ''Ik ben bang dat het geven van interviews nu problemen kan veroorzaken.''

Circa twintig politieagenten en leden van andere veiligheidsdiensten belemmerden zondag verslaggevers de toegang tot het appartementenblok waar Hu, Zeng en hun dochter wonen.

Ai Weiwei

De vrijlating van de 37-jarige Hu Jia kwam vijf dagen na de onverwachte vrijlating van de kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei. Die had drie maanden achter tralies gezeten op onduidelijke gronden. Weiwei mag Peking niet verlaten zonder toestemming van de autoriteiten. Ook zou hij geen interviews mogen geven.

Het is onduidelijk welke voorwaarden er zijn gesteld aan Hu bij diens vrijlating. De dissident werd beschouwd als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Vrede, die vorig jaar echter werd toegekend aan Liu Xiaobo, een andere prominente dissident in China.

Hu zette zich in het verleden in voor mensenrechten, voor het milieu, voor aids-patiënten en voor Tibet. Hij kreeg onder meer een prestigieuze onderscheiding van de Europese Unie voor zijn activiteiten.

Volksopstanden

Het bewind in Peking stond tegenstanders wat vrijheden toe in de aanloop naar de Olympische Spelen, die in de zomer van 2008 in Peking werden gehouden. Na het sportevenement trad het bewind weer hard op tegen dissidenten. Velen werden gearresteerd of onder huisarrest geplaatst.

De volksopstanden in de Arabische wereld, die begin dit jaar uitbraken, hadden tot gevolg dat de onderdrukking van andersdenkenden in China nog verder werd opgevoerd.

De recente vrijlatingen van Chinese dissidenten staan volgens waarnemers mogelijk in verband met het bezoek dat de Chinese premier Wen Jiabao op dit moment brengt aan Europa. De politicus arriveerde zaterdag in Londen en reist later naar Duitsland. Hij begon zijn rondreis in Hongarije, dat tot eind deze maand voorzitter is van de Europese Unie.

Hu Jia vrijgelaten