DAMASCUS - Opposanten van het regime in Syrië willen maandag overleg voeren om te bekijken hoe de crisis kan worden opgelost. Dit zei zaterdag de voorzitter van de Syrische Liga voor de Mensenrechten, Abdel Karim Rihawi.

''We spreken om te komen tot de formulering van een nationale strategie om de huidige crisis in Syrië te beëindigen'', aldus Rihawi. Hij beklemtoonde dat hij niet namens ''de demonstranten in de straat'' kon spreken.

Het zou gaan om ongeveer 100 personen die niet aan een politieke partij of beweging verbonden zijn, inclusief de schrijvers Fayez Sara en Louai Hussein. Sinds half maart slaat het regime van president Bashar al-Assad bloedig protesten tegen het bewind en voor democratie neer.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds half maart 1332 burgers gedood. Ook zouden 341 leden van de politie, de geheime diensten of strijdkrachten zijn omgekomen.

Begrafenisstoet

Deze cijfers zijn exclusief de vier doden die zaterdag zijn gemeld. Militairen hebben in Kassir, in de omgeving van de stad Homs, twee burgers doodgeschoten volgens activisten.

In Kiswah, ten zuiden van Damascus, schoten militairen op een begrafenisstoet. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. De begrafenis was van een van de 18 mensen die vrijdag zijn doodgeschoten tijdens grote betogingen tegen het regime.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Profiel Syrië