TRIPOLI/BRUSSEL - Bij een bombardement op de Libische oliestad Brega zijn zaterdag zeker 15 mensen om het leven gekomen. Volgens de Libische staatsmedia zijn de slachtoffers burgers.

De NAVO daarentegen zegt een legitiem militair doelwit te hebben aangevallen.

Volgens een functionaris van het leger van Moammar Gadhafi hebben NAVO-gevechtsvliegtuigen zaterdag verschillende burgerdoelen in Brega aangevallen, waaronder een restaurant en een bakkerij.

Naast de vijftien dodelijke slachtoffers zouden twintig mensen gewond zijn geraakt bij de luchtaanval.

De NAVO bevestigt dat er luchtaanvallen in de buurt van Brega zijn uitgevoerd, maar stelt dat daarbij geen burgers zijn gedood. "We hebben geen indicaties dat er burgerslachtoffers zijn gevallen bij deze aanvallen", zei kapitein Rob Leese van de NAVO.

"Wat we weten is dat de gebouwen die we hebben geraakt gebruikt werden door pro-Kaddafi troepen om aanvallen tegen burgers in en om Ajdabiya voor te bereiden."

Tripoli

De Libische beschuldiging komt ongeveer een week na een NAVO-bombardement op Tripoli, waarbij door een fout enkele burgers omkwamen.

Na de misser riep Italië, een van de landen in de internationale coalitie, op alle gevechten te staken. Dat werd verworpen door de bondgenoten.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special