NAPELS - De maffia zet de burgers van Napels ertoe aan huisvuil op straat in brand te steken, wetend dat daarbij dioxine ontstaat dat als chemisch afval moet worden verwerkt. Dat stelt de burgemeester, Luigi de Magistris.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat er een onderzoek is geopend wegens het ''moedwillig veroorzaken van een epidemie'', aldus persbureau ANSA zaterdag.

Napels, de derde stad van Italië, kampt al jaren met een probleem met de inzameling van huisvuil omdat er onvoldoende verwerkingscapaciteit is.

De georganiseerde misdaad profiteert daarvan, mede door zich te laten betalen voor illegale stort van vuil, waaronder ook chemisch afval.

In de stinkende straten van Napels ligt het huisvuil op sommige plekken tot 2 meter hoog. De brandweer moest in de nacht van vrijdag op zaterdag weer tientallen keren uitrukken omdat burgers hopen huisvuil in brand hadden gestoken.

Wegversperring

Ook wierpen boze burgers de afgelopen dagen steeds weer wegversperringen op van huisvuil. Straten werden daardoor onpasseerbaar. Een bus vol toeristen kwam urenlang vast te zitten in een zee afval.

De in mei gekozen De Magistris wil het probleem helpen oplossen door betere afvalscheiding en een correcte aanbesteding van projecten voor afvalverwerking, zonder corruptie en beïnvloeding van de politiek door de maffia. Volgens de centrumlinkse burgervader wil de camorra, de maffia van Napels en omgeving, zijn ''ecologische revolutie'' dwarsbomen.

Spoed

President Giorgio Napolitano heeft premier Silvio Berlusconi deze week opgeroepen met spoed een oplossing te zoeken voor het afvalprobleem. Op de lange termijn moet de bouw van meer verbrandingsovens soelaas bieden. Op de korte termijn willen beleidsmakers in Napels afval naar het noorden vervoeren.

De Lega Nord van Umberto Bossi, de juniorpartner in Berlusconi's centrumrechtse coalitie, verzet zich daartegen. De Lega trekt kiezers met het argument dat het rijke noorden van Italië al te veel offers brengt voor het arme achtergebleven zuiden. Volgens politieke waarnemers durft Berlusconi het transportplan niet door te drukken uit vrees zijn bondgenoot te verliezen.

Burgemeester De Magistris maakt zich daar kwaad over: ''Veiligheid, hygiëne en volksgezondheid en de waardigheid van de derde stad van Italië mogen niet ondergeschikt worden gemaakt aan interne spelletjes binnen de coalitie.''