TEHERAN - Iran, Afghanistan en Pakistan zeggen te gaan samenwerken in de strijd tegen terrorisme. Dat hebben ze zaterdag afgesproken op een top in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai neemt het terrorisme in de regio toe.

''Vrede en stabiliteit in ons land worden echt bedreigd. Alle landen in de regio moeten helpen om terrorisme te bestrijden, omdat terrorisme zo krachtig is dat geen land gespaard blijft'', zei hij.

In een gezamenlijke verklaring beklagen Iran, Afghanistan en Pakistan zich ook over ''buitenlandse bemoeienis'' in de regio.

Dat is waarschijnlijk een verwijzing naar de Verenigde Staten, met wie alle drie de landen overhoop liggen. Washington is een aartsvijand van Iran, heeft een grote troepenmacht in Afghanistan en voert regelmatig luchtaanvallen uit in Pakistan.

Westen

Iran greep de bijeenkomst aan om als vanouds uit te halen naar het Westen. President Mahmoud Ahmadinejad en de opperste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei beschuldigden Europese en Amerikaanse leiders ervan terroristen te steunen.

''Als de zwarte doos van de Holocaust en 11 september wordt geopend, zal de werkelijkheid aan het licht komen. Maar ondanks wereldwijde oproepen heeft de Amerikaanse regering dat helaas nog niet toegelaten'', beweerde Ahmadinejad.