CANBERRA/WELLINGTON - Het vliegverkeer tussen Australië en Nieuw-Zeeland blijft ernstige hinder ondervinden van een Chileense vulkaan. 

De belangrijkste Australische vliegmaatschappijen hebben ook voor het weekeinde alle vluchten van en naar het buurland geschrapt.

Dat hebben Qantas, Jetstar en Virgin Australia zaterdag laten weten aan Australische media. Het is niet duidelijk hoeveel passagiers worden getroffen en hoelang de overlast aanhoudt.

Vliegtuigen van Air New Zealand vliegen op lagere hoogtes, zodat ze uit de buurt van de vulkaanas blijven.

Argentinië

Ook de twee grootste luchthavens van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben opnieuw vluchten moeten annuleren.

Vrijdag werden eerst binnenlandse vluchten geannuleerd vanaf vliegveld Jorge Newbery, later mochten ook van de internationale luchthaven Ezeiza geen vluchten meer landen of opstijgen. De beslissing werd genomen nadat het Argentijnse meteorologisch instituut melding had gemaakt van verminderd zicht door de vulkaanas.

Chileense vulkaan

De aswolk die roet in het eten gooit, is afkomstig van de Chileense vulkaan Puyehue. Die barstte begin deze maand uit en is nog altijd actief.

Vulkanische as dreef over Argentinië, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan richting Australië en Nieuw-Zeeland. Al wekenlang is het vliegverkeer daar ontregeld.