BEIROET - De radicale sjiitische beweging Hezbollah beweert drie spionnen te hebben ontmaskerd, die zouden zijn ingeschakeld door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, kwam met de beschuldiging naar buiten in een tv-toespraak, die vrijdag werd uitgezonden. De spionnen zouden diplomatieke bescherming genieten van de Verenigde Staten.

Volgens Nasrallah, die al jaren verblijft op onderduikadressen en zo nu en dan naar buiten treedt met opgenomen videoboodschappen, vormden de spionnen geen serieus gevaar voor zijn organisatie.

''Geen van hen beschikte over gevoelige informatie die de structuur van het verzet zou kunnen schaden'', zei de Hezbollah-leider in de meest recente video. ''Dit bevestigt dat de Amerikaanse ambassade een centrum is voor spionageactiviteit voor Israël.''

Loze beschuldigingen

De Amerikaanse ambassade in Libanon is niet onder de indruk van de claims van Nasrallah. ''Dit is hetzelfde soort loze beschuldigingen als we al eerder hebben gehoord van Hezbollah'', aldus een woordvoerder van de ambassade.

Volgens de zegsman kan het zijn dat Nasrallah's boodschap was bedoeld als waarschuwing aan het adres van potentiële dissidenten binnen zijn eigen organisatie.

Verwoestingen

Hezbollah en Israël zijn aartsvijanden. In 2006 richtte het Israëlische leger grootschalige verwoestingen aan in het zuiden van Libanon, nadat strijders van Hezbollah vanuit dat gebied raketten hadden afgevuurd op Israël.

Tijdens het 34 dagen durende gewapende conflict stierven meer dan 1200 inwoners van Libanon, vooral burgers, en 160 Israëli's, merendeels militairen.

Bondgenoot

De sjiitische beweging, die steun krijgt van Iran, zit in de regering van Libanon en staat op de lijst van terroristische organisaties van de Verenigde Staten. Dat land is weer de belangrijkste bondgenoot van Israël en een gezworen vijand van Iran.

Israël en Libanon verkeren nog altijd op voet van oorlog met elkaar. Spionnen die worden betrapt, riskeren bij een veroordeling een levenslange gevangenisstraf of executie.