LONDEN - De Libische oppositie en internationale diplomaten hebben gedetailleerde plannen opgesteld voor de wederopbouw van de Libische economie en samenleving als kolonel Muammar Kaddafi aftreedt.

Dat hebben Britse diplomaten vrijdag gezegd.

De voorbereidingen voor het handhaven van de wet en de openbare orde, het hervatten van de olieproductie en de mogelijke inzet van een VN-vredesmacht zijn afgelopen maand besproken met een team diplomaten uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Italië, Turkije, Denemarken en aantal andere landen.

Ook is bekeken hoe ambtenaren die banden hebben met het Kaddafi-regime een plek kunnen krijgen in een interim-regering.

"We zijn uitgebreid, maar voorzichtig aan het kijken naar de dagen, weken en maanden die volgen als Kaddafi is vertrokken", aldus een Britse diplomaat die anoniem wilde blijven.

Olieproductie

De plannen, die naar verwachting volgende week gereed zijn, omvatten een tijdspad voor de hervatting van de olieproductie in het oosten van Libië. De verwachting is dat de olieinstallaties weinig schade hebben opgelopen en de productie er niet door wordt gehinderd.

De Nationale Overgangsraad, die door de opstandelingen is opgericht, is van plan om het land te besturen totdat er parlements- en presidentsverkiezingen zijn gehouden. De voorbereidingen hiervan nemen naar verwachting een aantal maanden in beslag.

Mislukking

De Britse diplomaat erkende dat de mislukking van de plannen voor wederopbouw in bijvoorbeeld Irak in het achterhoofd zijn gehouden. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben forse kritiek gekregen op de voorbereidingen voor de periode na de val van de Iraakse dictator Saddam Hussein.

"We hebben lessen getrokken uit eerdere conflicten en dat is precies waarom het Verenigd Koninkrijk op de voorgrond is getreden bij het steunen van de voorbereidingen van het Libische volk", aldus de diplomaat.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Profiel Libië