WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, het equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer, heeft vrijdag een resolutie afgewezen die Amerikaanse militaire acties in Libië had moeten regelen.

Het voorstel van president Barack Obama werd ook door een groot aantal Democraten afgewezen.

In totaal stemden 295 parlementariërs tegen en 123 voor. Onder de tegenstanders waren circa 70 Democraten. Acht Republikeinen steunden de resolutie. Het was voor het eerst sinds 1999 dat het Huis niet instemde met een Amerikaanse militaire actie.

Toen werd geen toestemming gegeven voor de luchtaanvallen die de toenmalige president Bill Clinton wilde uitvoeren tegen Servië in het conflict om Kosovo.

Geen toestemming

De parlementariërs delen de klap uit aan Obama omdat hij geen toestemming heeft gevraagd aan het Congres voor de acties in Libië. Volgens de wet had dat wel gemoeten, vinden de parlementsleden. Veel volksvertegenwoordigers voelen zich dan ook gepasseerd.

Obama stelt echter dat hij geen toestemming nodig had, omdat de Amerikaanse krijgsmacht slechts een ondersteunende rol speelt in de campagne van de NAVO in Libië.

Afleiding

''Zijn er niet nog genoeg oorlogen gaande? De oorlog in Irak, de oorlog in Afghanistan, hebben we er nog een nodig?'', aldus Democraat Dennis Kucinich, die zich vanaf het begin af aan heeft verzet tegen de Amerikaanse betrokkenheid bij de missie in Libië.

''Deze oorlog is een afleiding. Onze kwakkelende economie vereist de volledige aandacht van het Congres en de president.''

Een maatregel om te snijden in de fondsen voor de militaire acties in Libië werd niet gesteund door een meerderheid. Met een stemmingsuitslag van 238-180 kan de financiering van de missie dan ook gewoon doorgaan.

De parlementariërs willen later een resolutie laten aannemen, waarin staat dat de rol van de VS in Libië drastisch moet worden teruggebracht.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Profiel Libië