PARIJS - Natuurgebieden in Japan, Kenia en Australië zijn de eerste gebieden die dit jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco zijn bijgeschreven.

Het werelderfgoedcomité vergadert nog tot en met woensdag over welke bijzondere locaties op de prestigieuze lijst mogen komen.

Voor Kenia is een 32.000 hectare groot merengebied op de lijst gezet. Volgens het comité zijn de drie met elkaar verbonden meren buitengewoon mooi. Het gebied biedt een thuis aan veel vogelsoorten, waaronder flamingo's en pelikanen. Ook leven er veel neushoorns, giraffen, leeuwen en wilde honden rond de meren.

De afgelegen Ningaloo-riffen zijn voor Australië op de lijst gezet. Het natuurgebied is een verzamelplaats voor walvissen en zeeschildpadden. Voor Japan staan de Ogasawara-eilanden voortaan op de lijst.

Geen voorstel

In totaal wordt over voorstellen van 40 landen besloten. Nederland heeft dit jaar geen voorstel ingediend. Vorig jaar werd de Amsterdamse grachtengordel door Unesco nog bestempeld tot Werelderfgoed.

Op de Werelderfgoedlijst stonden tot het begin van de vergadering dit jaar 911 locaties. Daarvan zijn er 704 cultureel gebied, 180 natuurgebied en 27 gemengd. Het werelderfgoed ligt verspreid over 151 staten.