DEN HAAG - Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal roept vrijdag de Palestijnse verzetsbeweging Hamas op tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit.

Zaterdag is het precies vijf jaar geleden dat korporaal Shalit, destijds negentien jaar, werd gegijzeld vanuit een Israëlisch legerkamp nabij de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde Gazastrook. Algemeen wordt aangenomen dat Hamas achter de ontvoering zit.

Rosenthal: “Hamas is verantwoordelijk voor zijn onmenselijke situatie en moet hem onmiddellijk vrijlaten. Ik vraag iedereen die een bijdrage kan leveren: help Gilad Shalit vrij te krijgen." Sinds zijn ontvoering op 25 juni 2006 is de jonge soldaat van vrijwel alle contact met de buitenwereld verstoken.

Eind 2009 ontving de Israëlische regering wel een video-boodschap van Shalit, die naar verluidt dateert van 14 september 2009. In de boodschap spreekt Shalit de wens uit dat hij snel wordt vrijgelaten.

Bekijk de video:

Mensenrechten

Ook op de Israëlische ambassade in Den Haag wordt aandacht besteed aan de vermissing van Shalit.

“Hamas ontzegt Gilad al vijf jaar de meest basale mensenrechten”, zo luidt een verklaring. “De internationale gemeenschap zou een einde moeten maken aan deze onacceptabele situatie.”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International laat eveneens weten zich te zullen blijven inzetten voor de hereniging van de soldaat met zijn familie.

De radicaal-Islamitische beweging zou in ruil voor Shalit de vrijlating hebben geëist van een grote groep Palestijnse gevangenen. Na het eerste en tot op heden laatste levensteken uit 2009 liet Israël, op aandringen van onder meer Duitsland, een groep Palestijnse vrouwen vrij. Dat leidde niet tot het laten gaan van Shalit.

Conflict

De ontvoering van Shalit is gevolg van het conflict om de Gazastrook en de strijd tussen Israël en de Palestijnen - en diens politieke en sociale bewegingen zoals Hamas - die al decennia voortduurt. Vredesonderhandelingen, die door de recente opstanden in de Arabische landen verder op scherp is gezet, leiden nog altijd niet tot vrede in het Midden-Oosten.

In mei van dit jaar zei de Amerikaanse president Barack Obama dat de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 de basis moeten vormen voor een vredesakkoord, gekoppeld aan een uitruil van grondgebied tussen Israël en de Palestijnen.

Zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu wees dat in een reactie volledig af en herhaalde na een gesprek met Obama dat de grenzen van 1967 wat Israël betreft ''onverdedigbaar'' zijn. Wel zei hij bereid te zijn tot het sluiten van compromissen.

Gilad Shalit