DAMASCUS - Bij massaal protest tegen het bewind in Syrië zijn vrijdag zeker 15 doden en tientallen gewonden gevallen. Dit is van mensenrechtenactivisten in het Arabische land vernomen.

Na het vrijdaggebed zijn opnieuw tienduizenden mensen in diverse steden de straat opgegaan om het aftreden te eisen van president Bashar al-Assad.

Oppositiebewegingen hadden via sociale media zoals de Facebookgroep Syrische Revolutie 2011 opgeroepen tot nieuwe protesten. Veiligheidstroepen openden het vuur en doodden demonstranten in de hoofdstad Damascus en in de steden Kiswah en Homs.

Veelal jonge Syriërs komen al ruim 3 maanden in opstand tegen Assads alleenheerschappij. Keihard optreden tegen de betogers door leger en politie heeft in die periode volgens uiteenlopende schattingen al 1100 tot meer dan 1600 levens geëist.

De Syrische staatstelevisie stelde vrijdag opnieuw dat de burgerdoden het gevolg zijn van ''gewapende mannen'' die op leger en politie schieten.

Vage beloftes

Assad probeerde deze week opnieuw met vage beloftes de gemoederen te sussen. Hij zou een dialoog willen en bereid zijn tot hervormingen die de macht van zijn eigen Baathpartij inperken. Maar ondertussen zetten zijn troepen aan de grens met Turkije de aanval in op duizenden mensen die op de vlucht waren geslagen voor het geweld.

De Turkse autoriteiten meldden vrijdag dat al bijna 12.000 Syriërs hun toevlucht hebben gezocht in de Turkse grensprovincie Hatay. Vrijdag zijn naar schatting opnieuw 1500 mensen de grens overgestoken. Syrische troepen kwamen donderdag in actie in de grensstreek.

Ziekenhuizen

Langs de grens met Turkije bivakkeren ook duizenden mensen die het geweld in Syrië zijn ontvlucht, maar die de stap nog niet hebben willen nemen om de grens over steken. Ze worden enigszins bevoorraad vanaf Turks grondgebied.

Onder de 12.000 vluchtelingen waren vijftig mensen die dusdanig gewond waren geraakt dat ze na aankomst in Turkije in ziekenhuizen moesten worden opgenomen.

De leiders van de EU toonden zich vrijdag tijdens hun top in Brussel zeer bezorgd over de situatie in Syrië. Ze veroordelen ''in de sterkst mogelijke termen de voortdurende onderdrukking en het onaanvaardbare en schokkende geweld'' van het Syrische regime tegen zijn burgers. Het regime roept daardoor twijfels op over zijn legitimiteit.

Sancties

De EU besloot donderdag al tot uitbreiding van zijn sancties tegen Syrië. De lijst van personen en bedrijven die gestraft worden met het blokkeren van Europese tegoeden en het opleggen van reisverboden wordt uitgebreid.

De Chinese premier Wen Jiabao is vrijdag aangekomen in Hongarije, tot volgende week de voorzitter van de Europese Unie. Wen zal tijdens zijn rondreis langs diverse EU-landen vermoedelijk ook spreken over de toestand in Syrië.

Zijn gastheren Duitsland en Groot-Brittannië werken aan een VN-resolutie die het optreden van het bewind tegen de volksopstand daar veroordeelt. China is gekant tegen de resolutie en kan, als permanent lid van de Veiligheidsraad, de tekst blokkeren.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten