WASHINGTON - In de Verenigde Staten hebben twee hooggeplaatste politici een wetsvoorstel ingediend om het federale verbod op marihuana te beëindigen.

De staten moeten dan zelf bepalen of ze de drugs legaliseren of verbieden. Ze kunnen dan belasting heffen op de drugs, net zoals op alcohol.

Het wetsvoorstel is ingediend door veel Democraten, maar ook door de Republikein Ron Paul (75) die wil meedingen naar het presidentschap in 2012.

Kleine kans

''Ik bepleit niet dat mensen marihuana gaan roken. Ik vraag ze ook geen alcohol te drinken of tabak te roken'', zei Democratisch parlementslid Barney Frank in de Los Angeles Times. ''Maar in geen van deze gevallen denk ik dat een verbod met strafrechtelijke straffen een goed beleid is.''

Voorstanders verwachten ook hogere belastinginkomsten. Tegelijk bespaart de overheid volgens hen veel gevangeniskosten, omdat drugsbezitters niet langer naar de cel hoeven.

Drugsverslaafden

Frank erkent dat de kans dat de wet wordt aangenomen, erg klein is. Veel andere parlementsleden vrezen dat legalisering leidt tot miljoenen meer drugsverslaafden.

''Dat zorgt voor hogere winsten voor de drugskartels die het geweld financieren bij de Mexicaanse grens'', waarschuwt Lamar Smith, voorzitter van de juridische commissie in het Huis van Afgevaardigden.

Circa 12 van 50 Amerikaanse staten, waaronder New York, hebben het bezit van een klein beetje marihuana niet langer strafbaar gesteld.