TOKIO - De Japanse regering heeft een nieuwe raming bekendgemaakt van de kosten van de verwoestende aardbeving en de daaropvolgende tsunami op 11 maart.

De nieuwste inschatting gaat uit van 16,9 triljoen yen, omgerekend ruim 147 miljard euro.

De kosten van de nucleaire crisis, die nog altijd voortduurt, zijn niet meegenomen in de kostenraming.

Enorme aantallen huizen werden verwoest of raakten zwaar beschadigd door het natuurgeweld. Hetzelfde gold voor (spoor)wegen, havens, bedrijventerreinen en andere voorzieningen langs de oostelijke kust van Honshu, het grootste eiland van Japan.

De nieuwste inschatting van de kosten is veel lager dan het maximale bedrag waarmee tot voor kort rekening werd gehouden. Volgens dat duurste scenario had de wederopbouw 25 triljoen yen (218 miljard euro) kunnen kosten.

Slachtoffers

Meer dan 12.000 mensen verloren het leven tijdens de ramp. Daarnaast ontbreekt nog altijd elk spoor van meer dan 15.000 personen.

De aardbeving had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zich in de bodem van de Stille Oceaan ten oosten van Japan. Na de beving, een van de zwaarste in de geschiedenis, ontstond een metershoge tsunami die enorme verwoestingen aanrichtte op Honshu.

Situatie na tsunami Japan