RAMALLAH - De Palestijnen zijn bereid hun eis om een onmiddellijke bevriezing van de bouw in joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden te laten vallen.

Dat heeft een bron bij de Palestijnse regering donderdag gezegd. Het laten vallen van de eis moet de vastgelopen onderhandelingen met Israël een nieuwe impuls geven.

De bron zegt dat de Palestijnen hun idee hebben voorgelegd aan Amerikaanse bemiddelaars die in het gebied aanwezig zijn. Israël heeft nog niet gereageerd op het voorstel van de Palestijnen.

De Palestijnen zijn bereid om bouwprojecten die nu al lopen te accepteren, zo lang Israël zich bereid toont geen nieuwe bouwprojecten goed te keuren.

Obama

De Palestijnen willen een voorstel van de Amerikaanse president Barack Obama als leidraad nemen. Volgens dat voorstel zou het uitgangspunt bij nieuwe onderhandelingen de grenzen van 1967 moeten zijn, met de mogelijkheid om bepaalde stukken land te ruilen. De Israëlische premier wees dit voorstel af en zei dat de grenzen van 1967 onverdedigbaar zijn voor Israël.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liepen in september vast, toen een tijdelijke Israëlische bouwstop afliep. Israël wilde toen niet ingaan op de Palestijnse eis van een nieuwe bouwstop op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Verzoening

Door het uitblijven van onderhandelingen besloot de Palestijnse premier Mahmoud Abbas om verzoening met de militante Hamas na te streven.

Hamas is aan de macht in de Gazastrook. Abbas heeft tevens gezegd dit jaar de gang naar de Verenigde Naties te willen maken om daar erkenning van een Palestijnse staat te vragen.

De verzoening met Hamas en de gang naar de VN hebben echter averij opgelopen. Vandaar dat Abbas nu toch een beperkt aantal nieuwe nederzettingen wil tolereren als Israël bereid is een vredesvoorstel van de Amerikaanse president Barack Obama te accepteren.