DEN HAAG - Er zijn aanwijzingen dat meer dan 3000 doden zijn gevallen door het conflict om de uitslag van de presidentsverkiezingen in Ivoorkust eind vorig jaar.

Dit schrijft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo in een verzoekschrift dat hij donderdag heeft ingediend bij de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC).

De Argentijn wil van de rechters toestemming om ter plaatse in Afrika nader onderzoek te doen naar misdaden tijdens het verkiezingsgeweld. Moreno weet nog niet wie de hoofdschuldigen zijn die mogelijk worden aangeklaagd. Onderzoek moet dat uitwijzen.

Wel is volgens hem duidelijk dat beide kampen misdaden hebben gepleegd: zowel de aanhangers van de nieuwe president Alassane Ouattara als gewapende mannen die Laurent Gbagbo steunden die niet het veld wilde ruimen als staatshoofd.

Verdwenen

Naast de meer dan 3000 mensen die zijn gedood, zijn zeker 72 personen verdwenen. 520 mensen werden op een willekeurige manier opgepakt en in hechtenis gehouden.

Er zijn meer dan 100 verkrachtingen gemeld. Moreno gelooft dat het ware aantal veel hoger ligt omdat veel vrouwen niet hebben gemeld wat hen is aangedaan.

Plaatsvervangend hoofdaanklaagster Fatou Bensouda reist maandag met een ICC-delegatie naar Ivoorkust om nader onderzoek voor te bereiden.