MINSK - De politie in Wit-Rusland heeft donderdag de meeste van de circa 200 betogers die een dag eerder in de hoofdstad Minsk waren opgepakt, weer vrijgelaten.

Dat hebben mensenrechtenorganisaties in de voormalige Sovjetrepubliek gemeld.

De oproerpolitie maakte woensdagavond met harde hand een einde aan een demonstratie van circa 1000 mensen tegen het regime van president Aleksander Loekasjenko.

Protesten op die schaal waren tot voor kort zeldzaam in het met ijzeren vuist geregeerde land. De laatste maanden groeit echter het verzet, mede door de slechte economische omstandigheden.

De nationale munt verliest in rap tempo zijn waarde, waardoor de prijzen sterk stijgen. Critici menen dat het regime daar debet aan is, omdat het veel te makkelijk geld heeft uitgegeven om het electoraat tevreden te houden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in december. Loekasjenko won die met grote overmacht, volgens de oppositie dankzij massale fraude en intimidatie.

Laatste dictator

Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is en wel 'de laatste dictator van Europa' wordt genoemd, waarschuwde vorige week nog dat hij met harde hand zal optreden tegen de groeiende onrust in zijn land.

Hij beloofde ook dat Wit-Rusland snel uit de huidige economische crisis zal komen, maar kondigde daartoe geen concrete maatregelen aan.