BRUSSEL - NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen verwelkomt het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om in juli een begin te maken met het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

''Het besluit van de president is een natuurlijk resultaat van de vooruitgang die we geboekt hebben'', aldus Rasmussen donderdag.

Volgens hem is het tij aan het keren in Afghanistan en staan de Taliban onder druk. De Afghaanse veiligheidstroepen worden elke dag sterker.

De overgang naar de situatie waarin de Afghanen zelf het heft in handen kunnen nemen, ligt op schema en kan in 2014 worden afgerond, zei de NAVO-chef.

Frankrijk

Ook Frankrijk wil militairen terugtrekken uit Afghanistan. Dat moet in overleg met de bondgenoten gebeuren, verklaarde het paleis van president Nicolas Sarkozy donderdag.

Concrete aantallen en data noemde Parijs echter niet.

Frankrijk heeft ongeveer 4000 militairen ingezet bij de strijd in Afghanistan. Daarmee is het een van de grootste buitenlandse troepenmachten in het land.

Duitsland

Ook Duitsland zinspeelt op een gedeeltelijke terugtrekking. Berlijn hoopt tegen het eind van dit jaar ''het Duitse contingent te kunnen verkleinen''. Australië is voorlopig niet van plan militairen terug te trekken.

''Ons werk in de provincie Uruzgan gaat op dezelfde wijze door'', zei premier Julia Gillard tegen Australische media. In Uruzgan werkten de Australiërs jarenlang nauw samen met de daar gelegerde Nederlandse militairen.