MONTEGO BAY/TRIPOLI - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft toegegeven dat hij met zijn rug tegen de muur staat door de aanvallen van de NAVO. Maar hij zei de dood niet te vrezen.

''We zullen ons verzetten en het vechten zal voortgaan in het hiernamaals, tot jullie weggevaagd zijn'', stelde Kaddafi in een audioboodschap die op de staatstelevisie werd uitgezonden.

''Er zal geen akkoord zijn als jullie onze kinderen en onze kleinkinderen hebben vermoord. We staan met de rug tegen de muur. Jullie (het Westen) kunnen terugtrekken'', zei hij.

De uitzending was een eerbetoon aan zijn kameraad Khuwildi Hemidi, van wie meerdere familieleden zijn omgekomen bij een NAVO-aanval op zijn huis maandag. Kaddafi beloofde een monument te bouwen (''het hoogste van Afrika'') voor de 4-jarige Khaleda, de kleindochter van Hemidi die volgens autoriteiten is gedood bij de aanval.

''Met welk recht vallen jullie politici en hun families aan?'', foeterde Kaddafi in zijn toespraak in de richting van de NAVO.

Kruisvaarders

''We zullen blijven, we zullen ons verzetten en we zullen niet opgeven. Val maar aan met jullie raketten: 2, 3, 10 of 100 jaar'', zei de Libische leider. Kaddafi noemde de Westerse troepen die zijn leger vanuit de lucht bombarderen ''kruisvaarders'' die het op onschuldige burgers hebben gemunt.

De NAVO heeft toegegeven dat bij bombardementen ook per ongeluk burgers zijn gedood. De NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen heeft woensdag nog gezegd door te gaan met de bombardementen, ook al riep Italië op tot een pauze voor humanitaire hulp.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had kort voor Kaddafi's toespraak ook gezegd dat de strijders van Kaddafi ''zonder twijfel met hun rug tegen de muur staan. De Libische oppositie boekt duidelijke vooruitgang op de grond.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten