GUATEMALA-STAD - De Wereldbank heeft woensdag een plan gepresenteerd voor de aanpak van criminaliteit in Midden-Amerika en het Caribische gebied.

In de komende jaren krijgen landen in deze regio financiële steun ter waarde van 1 miljard dollar (700 miljoen euro) om de strijd aan te binden met drugskartels en andere misdaadorganisaties.

Pamela Cox, de vicepresident van de Wereldbank voor Midden-Amerika en het Caribische gebied, zei dat tijdens een topontmoeting in Guatemala-Stad, de hoofdstad van Guatemala.

De Wereldbank wil de landen in de regio onder meer helpen bij het opbouwen van sterke instituties. Die moeten een tegenwicht bieden aan de toenemende macht van criminele netwerken.

Half miljard

Eerder op de dag had de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank al een half miljard dollar toegezegd voor de aanpak van criminaliteit.

De Verenigde Staten maakten bekend dat ze hiervoor 40 miljoen dollar extra beschikbaar stellen, bovenop de al toegezegde 260 miljoen dollar. Dit bedrag is dit jaar beschikbaar voor allerlei projecten tegen de misdaad in de regio.

Gewelddadig

Volgens cijfers van de Verenigde Naties is Centraal-Amerika de meest gewelddadige regio op aarde als oorlogsgebieden buiten beschouwing worden gelaten. Alleen in Mexico werden sinds 2006 al circa 40.000 mensen om het leven gebracht.

Deze moorden hadden vaak te maken met drugscriminaliteit. Criminele netwerken leveren een strijd op leven en dood tegen elkaar om de controle over lucratieve smokkelroutes richting de belangrijkste afzetmarkt de Verenigde Staten.