MINSK - De oproerpolitie heeft woensdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tientallen mensen opgepakt die betoogden tegen het regime van president Aleksander Loekasjenko, die ook wel 'de laatste dictator van Europa' wordt genoemd.

Dat meldden verslaggevers ter plaatse.

Bij het Oktoberplein vlak bij het presidentieel paleis hadden zich ongeveer 1000 demonstranten verzameld. Dergelijke protesten zijn vrij zeldzaam in de door Loekasjenko met ijzeren vuist geregeerde voormalige Sovjetrepubliek.

De laatste weken circuleerden echter veel oproepen tot verzet op sociale netwerksites.

Economische problemen

Wit-Rusland kampt met grote economische problemen. De nationale munt verliest in rap tempo zijn waarde, waardoor de kosten voor levensonderhoud hard stijgen.

Dat komt volgens critici doordat het regime veel te gemakkelijk geld heeft uitgegeven om het electoraat tevreden te houden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in december.

Loekasjenko won die met grote overmacht, volgens zijn tegenstanders dankzij massale fraude en intimidatie.

Maat vol

De slechte economische situatie leidde de afgelopen tijd al vaker tot onrust. Loekasjenko waarschuwde vorige week dat wat hem betreft de maat vol is en dreigde hard toe te slaan om toekomstige protesten de kop in te drukken.