DEN HAAG - De aanklagers van het Internationaal Strafhof in Den Haag vragen de rechters donderdag om een onderzoek te mogen beginnen naar vermeende oorlogsmisdaden in Ivoorkust.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo heeft dat woensdag bekendgemaakt.

In het West-Afrikaanse land vielen dit voorjaar naar schatting 3000 doden bij een strijd tussen twee rivaliserende presidenten.

De inwoners hadden Alassane Ouattara gekozen, maar de zittende president Laurent Gbagbo weigerde 5 maanden lang om op te stappen. Hun aanhangers gingen vele bloedige vuurgevechten aan.

Eerste keer

Als de rechters toestemming geven, is het de eerste keer dat het Internationaal Strafhof onderzoek doet in een land dat formeel niet is aangesloten, maar dat wel de rechtsmacht van het hof erkent.

Het Strafhof had al een voorlopig onderzoek lopen naar vermeende misdaden die zouden zijn gepleegd tussen 2003 en 2005. ''Maar het geweld heeft ongekende niveaus bereikt na de presidentsverkiezingen op 28 november 2010'', aldus de aanklagers in een verklaring.

Ouattara

De nieuwgekozen president Ouattara heeft de aanklagers in mei gevraagd om een onderzoek te doen naar de misdaden in Ivoorkust.

Hij heeft zijn tegenstander steeds beschuldigd van zware misdaden. De Verenigde Naties heeft onlangs nog geconcludeerd dat beide partijen zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

Als de rechters het verzoek om een onderzoek inwilligen, kunnen de aanklagers getuigen dagvaarden en arrestatie bevelen van verdachten.

President Ouattara heeft inmiddels ook een nationale commissie ingesteld voor onderzoek naar de misdaden.