WASHINGTON - Al Gore, de vroegere Amerikaanse vicepresident, vindt dat zijn partijgenoot president Barack Obama amper voortgang heeft geboekt bij de strijd tegen klimaatverandering.

Obama heeft nagelaten om harde actie te ondernemen voor het klimaat, stelt Al Gore in een essay in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

''Obama heeft het Amerikaanse volk nooit de omvang van de klimaatcrisis gepresenteerd. Hij heeft nooit de wetenschappers verdedigd tegen de oneerlijke aanvallen'', schrijft Al Gore volgens CBS News woensdag.

Gore heeft zelf een film gemaakt over de klimaatcrisis (An Inconvenient Truth). Daarvoor kreeg hij in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede.

Dat Obama eind 2009 in Kopenhagen meewerkte aan een klimaatakkoord, stelt volgens Gore weinig voor. Het akkoord is volgens hem bij woorden gebleven.

Beschamende teleurstelling

''In de laatste jaren van het presidentschap van George Bush, wachtte de rest van de wereld smachtend op een nieuwe president die de klimaatcrisis fanatiek zou aanpakken. Toen duidelijk werd dat er geen echte verandering kwam, is de agenda van Kopenhagen veranderd van 'historische doorbraak' naar 'hoe kunnen we een beschamende teleurstelling verhullen?'''

Gore erkent wel dat Obama druk was met andere problemen. ''Zijn verkiezing ging gepaard met intense hoop dat veel dingen zouden veranderen. ''Sommige dingen zijn veranderd, andere niet. Klimaatbeleid valt helaas in de tweede categorie.''

Herverkiezing

De harde kritiek op zijn partijgenoot komt terwijl Obama zijn campagne begint voor herverkiezing als president in 2012.

De Democratische president heeft wel de zuinigheidsnormen voor auto's aangescherpt. Ook stak hij miljarden dollars in milieuvriendelijke projecten. Maar een beloofde wet op broeikasgassen is er niet gekomen. In april had Obama nog gezegd niet klaar te zijn met zijn energiebeleid.

Zijn Republikeinse tegenstanders vinden juist dat Obama veel te ver gaat met zijn milieumaatregelen.