SANAA - Als Saudi-Arabië de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh laat terugkeren naar Jemen kan dat leiden tot een burgeroorlog.

Dat heeft Sadeq al-Ahmar, het hoofd van het machtigste stammenverbond in Jemen, de Hashid, dinsdag gezegd.

Saleh verblijft momenteel in een ziekenhuis in Saudi-Arabië, waar hij naartoe werd gebracht nadat hij gewond raakte bij een raketaanval op zijn paleis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Aan die aanval hield Saleh zware brandwonden en houtsplinters in zijn borstkas over.

In zijn verklaring riep Al-Ahmar de koning van Saudi-Arabië op Saleh niet terug te laten keren naar Jemen. "Zijn terugkeer zal tot een opstand en een burgeroorlog leiden", aldus Al-Ahmar. Saudi-Arabië heeft Saleh al meerdere keren geprobeerd tot aftreden te bewegen.

De gevechten in Jemen zijn afgenomen sinds Saleh gewond raakte en naar Saudi-Arabië werd overgebracht. De Jemenitische vicepresident Abed Rabbo Mansour Hadi is nu waarnemend president.

Onderhandelingen dwarsbomen

De oppositie in Jemen heeft de familie en de getrouwen van Saleh ervan beschuldigd onderhandelingen tussen Hadi en de oppositie te dwarsbomen.

"Salehs zonen helpen niet bij het oplossen van het probleem en ze helpen de waarnemend president niet bij het uitoefenen van zijn grondwettelijke bevoegdheden", zei oppositiewoordvoerder Abdullah Oubal dinsdag.

De oppositie probeert Hadi ertoe te bewegen om samen een overgangsregering te vormen, een stap die Saleh buitenspel zou zetten. Ahmed Saleh, een van de zonen van de president en het hoofd van de Republikeinse Garde, verzet zich echter tegen gesprekken over een dergelijke regering.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier