BELFAST - In Belfast hebben zich dinsdagavond opnieuw sektarische ongeregeldheden voorgedaan. Een persfotograaf liep een beenwond op toen hij werd beschoten door een onbekende persoon. Twee anderen raakten eveneens gewond.

Dat meldde de BBC.

Maandag was ook al sprake van grootschalige rellen in Belfast. De ongeregeldheden deden zich voor in en rond de wijk Short Strand, in het oosten van de hoofdstad van Noord-Ierland.

Hier wonen veel republikeinen, van oorsprong katholieke aanhangers van aansluiting bij de Republiek Ierland. De wijk is omringd door wijken waar vooral unionisten wonen. Die willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

Rellen

Dinsdag zouden meer dan 500 mensen hebben meegedaan aan de rellen, die door waarnemers werden omschreven als de ergste in tien jaar tijd. Veel relschoppers droegen bivakmutsen en sjaals om onherkenbaar te blijven voor de veiligheidsdiensten.

De politie werd bekogeld met allerlei objecten. Een agent liep een oogverwonding op toen hij werd belaagd met een laserpen. En een politieauto werd beschoten. De autoriteiten spreken van een doelbewuste actie, waarbij doden hadden kunnen vallen.

Georkestreerd

Volgens de politie hebben leden van de pro-Britse paramilitaire Ulster Volunteer Force (UVF) het geweld van maandag georkestreerd. Dinsdag liep de situatie weer uit de hand.

De gemoederen liepen onder meer hoog op doordat een tv-station beelden liet zien van een man die met zwaar hoofdletsel was opgenomen in een ziekenhuis, na de rellen van maandag. Over en weer werden volgens de BBC zeker 11 schoten gelost met vuurwapens.

Marsseizoen

De rellen vallen samen met het begin van het marsseizoen in Noord-Ierland. Protestanten doen in de komende periode mee aan optochten waarin historische Britse militaire overwinningen worden herdacht.

De marsen worden in Republikeinse kringen beschouwd als provocaties. In de afgelopen jaren verliepen de marsseizoenen relatief vreedzaam.