NEW YORK - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag unaniem ingestemd met een tweede ambtstermijn van vijf jaar voor secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De 67-jarige Zuid-Koreaan, die in 2007 de Ghanees Kofi Annan opvolgde, werd bij acclamatie herkozen. Zijn nieuwe termijn gaat op 1 januari 2012 in.

De herverkiezing van Ban door de Algemene Vergadering was slechts een formaliteit. De topdiplomaat was al maanden geleden zeker van een tweede ambtsperiode.

Twee weken geleden maakte hij officieel zijn kandidatuur bekend en afgelopen vrijdag verkreeg hij de steun van de Veiligheidsraad, het machtigste VN-orgaan. Er waren geen tegenkandidaten.

Mensen beschermen

Na zijn herverkiezing benadrukte Ban de noodzaak van een meer eensgezind optreden van wereldleiders in VN-verband. ''Als nooit tevoren staan de VN in de frontlinie om mensen te beschermen en te helpen aan vrede te bouwen, in Sudan, Congo en Somalië, in Afghanistan, Irak en het Midden-Oosten'', zei hij.

De Zuid-Koreaan prees ook de inspanningen van de VN om klimaatverandering en nucleaire ontwapening hoog op de internationale agenda te zetten. ''Toen wij begonnen, was klimaatverandering een onzichtbaar thema. Nu hebben wij het wereldwijd stevig op de kaart gezet'', aldus Ban.

Klimaatverandering

De VN-chef had al eerder gezegd dat de aanpak van klimaatverandering in zijn tweede ambtstermijn de belangrijkste opgave wordt. Juist op dat terrein lagen de VN de afgelopen vijf jaar veelvuldig onder vuur, onder meer doordat een panel van klimaatonderzoekers (het IPCC) in 2007 onder auspiciën van de VN een rapport publiceerde waarin later flinke fouten werden gevonden.

Ban Ki-Moon