CARANGOLA - Maria Gomes Valentim, voor zover bekend de oudste mens ter wereld, is dinsdag overleden. Dat melden Braziliaanse media dinsdag. Ze zou over drie weken 115 jaar zijn geworden.

Valentim overleed in een bejaardentehuis in de Braziliaanse stad Carangola. Zij stierf aan een combinatie van diverse ouderdomskwalen en infecties.

Het Guinness Book of Records verklaarde de Braziliaanse, die werd geboren op 9 juli 1896, half mei officieel tot de oudste levende mens ter wereld.

Valentim woonde haar hele leven in Carangola. In 1913 huwde zij haar echtgenoot Joao, die in 1946 overleed. Sindsdien leefde de Braziliaanse alleen.

Het koppel had een zoon, die ook is overleden. Er zijn vier kleinkinderen, zeven achterkleinkinderen en vijf achterachterkleinkinderen.

Ontbijt

Maria Gomes Valentim stelde in mei, toen zij recordhoudster werd, haar hoge leeftijd te hebben bereikt door elke dag goed te ontbijten met brood en fruit. Haar enige ‘zonde’, bekende ze toen, was af en toe een glaasje wijn.

Na het overlijden van Valentim is het ‘record’ van oudste levende mens ter wereld in handen van de Amerikaanse Besse Cooper, die dinsdag 114 jaar en 299 dagen oud was.

De mens die volgens het Guinness Book of Records voor zover bekend de hoogste leeftijd ooit haalde, was Jeanne Calment uit het Franse Arles. Zij werd geboren in 1875 en stierf in 1997 op 122-jarige leeftijd.

Hendrikje van Andel

Het record van oudste levende mens stond tussen mei 2004 en augustus 2005 op naam van de Nederlandse vrouw Hendrikje van Andel. Zij werd 115 jaar en twee maanden oud.

In het klassement van het Guinness Book of Records van oudste mensen ooit, staat zij op de 22e plaats. Zij stelde vlak voor haar overlijden zo oud te zijn geworden ''door adem te blijven halen’’.