BERLIJN - Duitsland heeft het laatste lid van de Duitse terreurbeweging RAF dat nog vastzat, vrijgelaten. Dat heeft de Duitse justitie dinsdag bekendgemaakt.

De 54-jarige Birgit Hogefeld is maandag ontslagen uit de gevangenis van Frankfurt waar ze 18 jaar heeft gezeten. Het gerechtshof in de stad had haar straf omgezet in een voorwaardelijke straf.

In een motivatie lieten de rechters weten dat Hogefeld afstand heeft genomen van de RAF en haar daden. Ook heeft ze de verantwoordelijkheid voor haar eigen daden genomen, aldus het hof.

Hogefeld werd in 1996 tot levenslang veroordeeld voor de moord op een Amerikaanse militair en de aanslag op de Rhein-Main Air Base in 1985. De terroriste zat sinds haar arrestatie in 1993 vast. Haar kompaan Wolfgang Grams kwam bij de arrestatie om.

Derde generatie

Hogefeld behoorde tot de zogenoemde 'derde generatie' van de extreem linkse groepering die opgericht werd door Andreas Baader en Ulrike Meinhof. De groepering hield Duitsland vooral in de jaren zeventig in de greep met een aantal geruchtmakende moorden.