DAMASCUS - De Syrische president Bashar al-Assad heeft dinsdag opnieuw een algemene amnestie afgekondigd.

Alle mensen die misdaden hebben gepleegd tussen 31 mei en 20 juni komen op vrije voeten. Dat meldde het staatspersbureau SANA dinsdag.

De president verschafte eind mei ook al een pardon aan alle politieke vluchtelingen. Honderden mensen kwamen toen vrij, aldus mensenrechtenorganisaties.

Maandag sprak Assad het volk toe in een op televisie uitgezonden redevoering. Hij bood geen enkel uitzicht op een uitweg uit de bloedige impasse. Hij stelde geen hervormingen door te voeren, zolang er sprake is van chaos in zijn land.

Achterban

De achterban van Assad ging dinsdag massaal de straat op in Damascus om hem te steunen. De demonstranten trokken naar het Omeyyadesplein met Syrische vlaggen en portretten van de president.

Ze riepen onder meer: ''We zullen ons voor je opofferen, Bashar''. Ook in de noordelijke stad Homs zouden aanhangers van Assad de straat zijn opgegaan.

Bewind

In Syrië protesteert de bevolking al maanden tegen het repressieve bewind van Assad. Hij laat zijn veiligheidsapparaat keihard optreden tegen de demonstranten.

Er zijn al meer dan 1600 doden gevallen. Meer dan 10.000 Syriërs zijn naar Turkije gevlucht. Duizenden mensen zijn opgepakt.

Alles over de onrust Midden-Oosten