JERUZALEM - Israëlische en Turkse functionarissen hebben onlangs geheime gesprekken gevoerd om de diplomatieke problemen tussen de twee landen op te lossen.

De relatie tussen Israël en Turkije is gespannen door een Israëlische actie vorig jaar tegen een schip met hulpgoederen voor de Gazastrook.

Op dat schip zaten vooral Turkse opvarenden.

Bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken en een Amerikaanse functionaris hebben bevestigd dat de geheime gesprekken zijn gevoerd, aldus de Israëlische krant Haaretz dinsdag. De Israëlische regering wilde niets zeggen.

De gesprekken zouden zijn gevoerd door een medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Turkse topdiplomaat Feridun Sinirlioglu, een vurig pleitbezorger van het verbeteren van de betrekkingen tussen Israël en Turkije. Ook Amerikaanse regeringsfunctionarissen zouden bij het overleg betrokken zijn geweest.

Excuses

Volgens Haaretz heeft Netanyahu eind vorige week met een aantal van zijn ministers gesproken over de relatie met Turkije. Daarin zou onder meer zijn gediscussieerd over de vraag of Israël excuses moet aanbieden aan de regering in Ankara voor het enteren van een schip met hulpgoederen, de Mavi Marmara.

Ook zou zijn gesproken over het al dan niet betalen van een financiële vergoeding aan nabestaanden van Turken die door de Israëlische actie tegen het schip om het leven kwamen.

De Mavi Marmara werd in mei 2010 door Israëlische commando's geënterd, toen het met hulpgoederen samen met andere boten de zeeblokkade van de dichtbevolkte Gazastrook wilde doorbreken. De Israëlische overval kostte negen Turken het leven.

Druk

Actievoerders hadden aanvankelijk dit jaar opnieuw met de Mavi Marmara naar Gaza willen varen. Vorige week besloten de actievoerders de Mavi Marmara niet opnieuw deel te laten uitmaken van een vloot. Dit zou mede zijn gebeurd onder druk van de Turkse regering.

Deze week willen actievoerders met een vloot van circa tien schepen vanuit Griekse en Turkse havens naar de Palestijnse Gazastrook varen om humanitaire hulp te bieden.