WILLEMSTAD - De Nederlandse regering wil wel een commissie laten uitzoeken hoe het imago van de Centrale bank en andere instellingen op Curaçao kan worden verbeterd, maar wil geen onderzoek uitvoeren naar de regering zelf.

Dat zei minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maandagmiddag (lokale tijd) op Curaçao.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de verstoorde verhoudingen op het eiland. Minister-president van Curaçao Gerrit Schotte beschuldigde eind mei de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, van frauduleuze handelingen.

Tromp op zijn beurt beschuldigde drie ministers van corruptie, waaronder Schotte.

Bedoeling

Donner benadrukte maandag na afloop van een overleg met Schotte dat een onderzoek naar de regering van Curaçao 'niet de bedoeling is'.

Hij gaf aan dat de eigen volksvertegenwoordiging, de Staten van Curaçao, over het vertrouwen in het Curaçaose kabinet gaat en het Openbaar Ministerie over strafklachten tegen de ministers. ''Daar kan geen regering tussendoor lopen.''

De minister wil wel dat een onafhankelijke commissie 'de integriteit van verschillende instituties op Curaçao onderzoekt'. Als enige instituut noemde hij de Centrale Bank. Verder stelde Donner dat het vooral draait om de vraag ''hoe we kunnen werken aan het herstel van vertrouwen''.