BELFAST - Tientallen gemaskerde mannen hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag schuldig gemaakt aan geweld in een wijk van Belfast.

''De situatie is gespannen en gevaarlijk'', zo citeerde de Britse omroep BBC Niall O Donnghaile, de burgemeester van de hoofdstad van Noord-Ierland.

Volgens O Donnghaile waren 60 tot 100 mannen betrokken bij het sektarische geweld. Zij bestookten woningen met verfbommen, zelfgemaakte explosieven en molotov-cocktails. Een aantal mensen zou gewond zijn geraakt en een aantal huizen beschadigd.

De ongeregeldheden deden zich voor in de wijk Short Strand, in het oosten van Belfast. Hier wonen veel republikeinen, van oorsprong katholieke aanhangers van aansluiting bij de Republiek Ierland.

Omringd

De wijk is omringd door wijken waar vooral unionisten wonen. Die willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft uitmaken van Groot-Brittannië.

Michael Copeland, een unionistische parlementariër, zei dat enkele honderden mensen betrokken waren bij de straatgevechten. Volgens hem is de situatie complex. ''Er zitten altijd twee kanten aan dit soort verhalen'', aldus Copeland tegen de BBC.

Volgens hem was er in de afgelopen nachten sprake van aanvallen op woningen van unionisten. Die zouden zijn uitgevoerd door republikeinen.