LONDEN - Een viool uit 1721 van de vermaarde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari heeft maandag een recordbedrag van 9,8 miljoen pond (ruim 11 miljoen euro) opgebracht.

De opbrengst zal geheel worden besteed aan noodhulp voor Japan, zegt de Nippon Music Foundation die de bijzondere Stradivarius verkocht.

Voor zover bekend is het bedrag het hoogste dat ooit op een veiling voor een viool is neergeteld. De Lady Blunt is dan ook niet zomaar een viool: volgens kenners is het instrument een van de best bewaard gebleven creaties van de achttiende-eeuwse bouwer.

Het instrument is vernoemd naar de negentiende-eeuwse Britse aristocrate Anne Blunt, een kleindochter van dichter Lord Byron, die het op zeker moment in haar bezit kreeg.

Gevoelens

De Japanse stichting neemt met dubbele gevoelens afscheid van de Stradivarius, die ze in 2008 voor 10 miljoen dollar (nu ongeveer 7 miljoen euro) had gekocht.

''Hoewel deze viool erg belangrijk was voor onze collectie, hebben de behoeften van onze landgenoten bewezen dat we allemaal moeten helpen, op iedere mogelijke manier'', stelde de voorzitter van de Nippon Music Foundation.

Wederopbouw

Japan zal de komende jaren vele miljarden nodig hebben voor wederopbouw. Het land werd ruim drie maanden geleden getroffen door een verwoestende aardbeving, een tsunami en de ernstigste nucleaire ramp sinds 'Tsjernobyl'.

Kenners roemen de instrumenten van Stradivari om hun onovertroffen geluid. Wereldwijd bestaan er nog ongeveer 650 instrumenten van Stradivarius, waaronder 450 violen. De meeste zijn niet het eigendom van de virtuoze muzikanten die ze bespelen, maar van rijke musea of stichtingen die ze soms uitlenen.

Vernis

Wat de Lady Blunt extra bijzonder maakt, is dat deze viool er zo nieuw uitziet. Het originele vernis zit er nog glanzend en wel op.

''Ik was eerst absoluut niet onder de indruk, omdat het er uitziet als een gloednieuwe viool'', reageerde concertviolist Itzhak Perlman dinsdag in de Britse krant The Independent. ''Maar dan bedenk je je: 1721, o mijn god!''