TUNIS - De voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali en zijn tweede echtgenote Leila Trabelsi, zijn maandag in Tunis door een rechtbank bij verstek veroordeeld tot 35 jaar cel wegens diefstal en illegaal bezit van geld en waardevolle goederen.

Ze zijn ook veroordeeld tot boetes van in totaal circa 46 miljoen euro. Het vonnis inzake andere aanklachten zoals drugs- en wapenbezit volgt op 30 juni, aldus de magistraat.

Maandag was de eerste dag van het proces tegen Ben Ali, die 23 jaar aan de macht was in het Noord-Afrikaanse land. Ben Ali ontkent alle aanklachten tegen hem. Het echtpaar verliet Tunesië inderhaast op 14 januari.

Het vertrek volgde op weken van massale betogingen in het land tegen het regime. De val van Ben Ali leidde tot tal van demonstraties tegen regimes in de Arabische wereld en leidde onder meer tot de val van de Egyptische president Hosni Mubarak op 11 februari.

Paleis

De aanklachten tegen Ben Ali zijn naar verluidt mede gebaseerd op de vondst van geld en juwelen in het paleis bij Tunis waar de president en zijn echtgenote woonden.

De andere zaak over het bezit van drugs en wapens stoelt onder meer op de vondst van drugs en wapentuig in een ander pand van destijds de president, in Cartago.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Ben Ali veroordeeld tot 35 jaar cel