PARIJS - Frankrijk begint een procedure voor de uitlevering van de Panamese ex-dictator Manuel Noriega aan Panama.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat Parijs die maatregel neemt omdat de Verenigde Staten hebben laten weten dat ze geen bezwaar tegen de uitlevering hebben.

Een rechtbank in Parijs veroordeelde de 77-jarige Noriega vorig jaar juli tot 7 jaar cel wegens het witwassen van geld dat afkomstig was van drugssmokkel.

Noriega werd in 1989 na de Amerikaanse inval in Panama afgezet en ging in de VS de gevangenis in wegens onder meer drugshandel. Zijn gevangenisstraf in de VS eindigde eigenlijk in 2007, maar zowel Frankrijk als Panama had de VS om zijn uitlevering gevraagd. Ook Panama wil de oud-dictator vervolgen voor misdaden die hij zou hebben begaan.

Samenzwering

De Amerikaanse justitie droeg hem in april vorig jaar over aan Frankrijk. Tijdens het proces verklaarde Noriega ''het slachtoffer te zijn van een samenzwering van de Verenigde Staten''.

Generaal Noriega zwaaide de scepter in Panama sinds het begin van de jaren 80. Onder zijn bewind werd het Midden-Amerikaanse land een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken.

Eind jaren 80 vielen de VS Panama binnen. De Amerikanen brachten Noriega over naar de VS waar hij een lange celstraf uitzat voor drugscriminaliteit.