KHARTOEM - De rivaliserende regeringen van Noord-Sudan en Zuid-Sudan hebben maandag een akkoord bereikt over het demilitariseren van de betwiste regio Abyei.

Dat heeft de bemiddelaar en voormalige president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, maandag gezegd.

Mbeki zei in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba dat de Sudanese regering in Khartoem en de regering in Zuid-Sudan hun handtekening hebben gezet onder een akkoord dat voorziet in het terughalen van militairen van beide kampen uit Abyei.

Ethiopische militairen kunnen dan naar de regio worden gestuurd om te helpen voorkomen dat de strijd opnieuw oplaait.

De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Susan Rice, liet weten in haar nopjes te zijn met het bereikte akkoord. Ze zei dat de Ethiopische vredesmilitairen direct naar Abyei zouden moeten worden gestuurd.

Spanning

De spanning tussen het noorden en het zuiden van Sudan liep de afgelopen weken op, nadat het noorden Abyei in mei met militairen was binnengevallen. De inval leidde tot internationale verontwaardiging.

Na bemiddeling door de Afrikaanse Unie bereikten Noord- en Zuid-Sudan eind mei ook al een akkoord over het instellen van een gedemilitariseerde zone in Abyei. De partijen hielden zich echter niet aan de gemaakte afspraken.

Meerderheid

De overwegend christelijke bevolking van Zuid-Sudan koos begin dit jaar met overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid van het islamitische noorden.

De afscheiding wordt op 9 juli een feit. Maar de twee landsdelen hebben nog een flink aantal twistpunten. De toekomst van het olierijke Abyei is er een van.