LUXEMBURG - De bevroren Europese tegoeden van de Libische kolonel Muammar Kaddafi moeten terechtkomen bij de opstandelingen in Libië.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken willen de mogelijkheid daartoe laten onderzoeken.

Ze hebben dat maandag aangekondigd. De Libische opstandelingen hebben geld nodig voor het uitbetalen van lonen en voedsel.

De EU besloot eerder de tegoeden van Kaddafi en zijn getrouwen te blokkeren.

Wit-Rusland

De EU-ministers namen nog geen besluit over het aanscherpen van sancties tegen het bewind van de Syrische president Assad. Zij veroordeelden in scherpe bewoordingen het geweld tegen demonstranten, en bereiden verdere sancties voor.

De bestaande sancties - zoals het bevriezen van tegoeden en een reisverbod voor Assad en zijn naasten - hebben nog geen effect gehad. Nieuwe maatregelen zullen opnieuw degenen treffen die verantwoordelijk zijn voor het geweld, aldus een EU-verklaring.

Volgens minister Rosenthal wordt binnen de EU echter verschillend gedacht over het optreden tegen het bewind in Damascus. ''Sommige landen wilden zelfs geen veroordeling.''

Teleurstellend

Rosenthal noemde de toespraak van Assad van maandagmorgen ''teleurstellend'' en het regeringsoptreden ''schandalig en onaanvaardbaar''. De EU probeert Syrië in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad te laten veroordelen.

De EU-ministers besloten ook de sancties tegen Wit-Rusland aan te scherpen. Van een aantal personen en bedrijven die nauwe banden hebben met president Aleksandr Loekasjenko worden de Europese tegoeden bevroren.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten