RIO DE JANEIRO - Bij een grootschalige politieactie in Mangueira, een sloppenwijk in Rio de Janeiro, heeft de Braziliaanse politie drugs, wapens en zeker 30 voertuigen in beslag genomen.

Ook zijn vier personen opgepakt, die worden verdacht van drugscriminaliteit.

Dat heeft de Braziliaanse nieuwssite G1 maandag gemeld op gezag van de politie.

Pantserwagens

Circa 750 politieagenten en leden van andere veiligheidsdiensten deden mee aan de operatie in Mangueira, die zondagmorgen vroeg was begonnen.

Mede door waarschuwingen vooraf en de inzet van pantserwagens en helikopters was er geen sprake van gewapend verzet.

Pamfletten

Boven de wijk werden pamfletten gedropt, met daarop foto's en andere informatie over gezochte misdadigers, die actief zouden zijn in Mangueira. Veel bewoners zouden tips hebben gegeven aan de veiligheidsdiensten, omdat ze de overlast van drugsbendes en andere criminelen zat zijn.

Politiechef Carlos Milagres zei dat onder meer 35 kilo marihuana, 2500 zakjes cocaïne en verscheidene wapens en een radiozender in beslag zijn genomen.

Milgres stelde dat maandag de rust is teruggekeerd in de wijk, maar dat er voorlopig 160 politieagenten in Mangueira blijven om te voorkomen dat er opnieuw gewelddadige conflicten in de sloppenwijk uitbreken.

Broeinest

Net als veel andere sloppenwijken geldt Mangueira als een broeinest van criminaliteit. In het verleden leidden politieacties in Braziliaanse sloppenwijken meerdere keren tot veldslagen tussen misdadigers en ordehandhavers.

In de aanloop naar het WK Voetbal in Brazilië in 2014 en de Olympische Zomerspelen van 2016, die zijn toegewezen aan Rio de Janeiro, doen de autoriteiten er alles aan om de veiligheid in het land te verbeteren.

Inval politie in sloppenwijk Rio