AMSTERDAM – President Bashar al-Assad heeft maandag in een toespraak de aanvallen van zijn leger tijdens demonstraties in zijn land verdedigd.

“Wij hadden geen andere optie. In sommige gevallen werden vreedzame en legitieme demonstraties gebruikt als een dekmantel voor gewapende activiteiten om het publieke en private bezit te vernietigen. Mensen werden ook betaald om mee te doen aan de demonstraties.”

Het is de derde toespraak van al-Assad sinds de onrusten in het land, die live werd uitgezonden op televisie. “Sommigen zeggen dat er geen complot tegen onze natie is. Maar er is wel degelijk een complot tegen ons gesmeed in het buitenland. “

Respect

Al-Assad hekelt dat door de demonstraties er onder jongeren “nu niet meer voldoende respect voor de instituties en de overheidsinstellingen in dit land” is.

Hervormingen

De Syrische president ging in zijn toespraak ook in op de aangekondigde hervormingen in het land, maar bleef daarover vaag. Volgens al-Assad werkt zijn regime aan de hervormingen, maar worden die niet doorgevoerd zolang het land in de greep is van "sabotage en chaos''.

Hij deed bovendien geen concrete voorstellen voor de hervormingen. Zo kondigde hij een 'nationaal dialoog' aan. "Sommigen zeggen dat de staat de hervormingen tegen gaat. Maar het proces van hervorming is een prioriteit van onze staat, we zijn er erg enthousiast over."

Dialoog

"We dachten dat we eerst een dialoog op gemeentelijk niveau moesten voeren, maar we begrijpen nu dat dit op nationaal niveau moet gebeuren. "

In eerdere toespraken beloofde al-Assad ook al hervormingen, maar zijn veiligheidstroepen bleven genadeloos hard optreden tegen demonstranten.

Wel zegt de president van plan te zijn een nieuwe wet in te voeren waardoor er meer macht bij de politieke partijen komt te liggen.

Regering

Eind maart stapte de regering van Syrië op. Dat volgde op wekenlange betogingen tegen het zittende regime. Demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie.

De premier en het kabinet hebben in Syrië echter een zeer beperkte politieke invloed. Veruit de meeste macht ligt bij de president en diens familie.

Vluchtelingen

Mensenrechtenactivisten zeggen dat sinds het begin van de betogingen ten minste 1400 Syriërs om het leven zijn gekomen en tienduizend van hun landgenoten gevangen zijn gezet.

Bovendien zijn ruim tienduizend mensen over de grens met Turkije gevlucht. Zij worden daar opgevangen in vluchtelingenkampen. Al-Assad repte in zijn toespraak echter met geen woord over deze vluchtelingen.

Sancties

De EU-landen zijn in principe akkoord over verdere sancties tegen Syrië. Dat blijkt uit een ontwerpverklaring van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, zo meldt AFP.

De EU roept de Syrische regering in Damascus op om een ​​einde te maken aan geweld tegen de oppositie en had eerder al verdere sancties aangekondigd.

Oppositie

De oppositie in Syrië is vastbesloten de opstand tegen president Bashar al-Assad voort te zetten. Dat heeft het Coördinatie Comité, een overkoepelend orgaan van actiegroepen tegen Assad, gezegd in een reactie op de toespraak van de Syrische president.

In een verklaring stelde het comité dat de crisis in Syrië door de toespraak van Assad alleen maar dieper zal worden. In de huidige situatie willen de actievoerders de dialoog met het regime niet aangaan.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Toespraak Al-Assad