TUNIS - In de Tunesische hoofdstad Tunis is maandag het proces begonnen tegen oud-dictator Zine al-Abidine Ben Ali.

De verdreven Tunesische dictator Zine al-Abidine Ben Ali stelt in januari niet uit zijn land te zijn gevlucht.

''Ik heb mijn post als president niet verlaten noch ben ik uit Tunesië gevlucht'', aldus een verklaring van Ben Ali, die maandag door zijn advocaat werd voorgelezen.

Volgens Ben Ali is hij op advies van veiligheidsfunctionarissen naar Saudi-Arabië vertrokken. Er zou sprake zijn van een complot om hem te vermoorden, waardoor hij en zijn familie het land korte tijd moesten verlaten.

''Maar nadat het vliegtuig in Jeddah was gearriveerd, keerde het zonder mij terug naar Tunis. Mijn instructies werden niet opgevolgd'', aldus Ben Ali. ''Ik ben beetgenomen om Tunis te verlaten.''

Maandag is de eerste dag van het proces tegen Ben Ali, die 23 jaar aan de macht was in het Noord-Afrikaanse land.

Zelfverrijking

Hij wordt verdacht van onder meer zelfverrijking en illegaal wapen- en drugsbezit. Ben Ali verblijft vermoedelijk in Saudi-Arabië en het proces wordt dan ook zonder hem gevoerd.

Ben Ali ontkent alle aanklachten tegen hem. Hij was de eerste Arabische leider die viel tijdens de Arabische lente begin dit jaar.

In Tunesië werd dagenlang door de bevolking gedemonstreerd om het bewind van Ben Ali te laten vallen. Daarna gingen ook in andere Arabische landen mensen de straat op om hervormingen te eisen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten